Culorile

Alegerile vestimentare ne reprezinta in fata semenilor, arata o starea de spirit, sugereaza cine si ce suntem, ce preocupari avem… Pictorii spun ca nu există culori urate, ci doar alaturari nepotrivite. De aceea, intelegerea culorilor este foarte importanta, asocierea lor corecta fiind o adevarata arta. O arta pe care, cu putina atentie, o poti stapani si tu!

Roata culorilor este o conventie pe care artistii, designerii sau persoanele care lucreaza cu culorile, o folosesc drept limbaj comun pentru a gasi cele mai bune acorduri cromatice.

roata-culorilor

Mic dictionar

  • Culori primare: rosu, galben si albastru, se pot mixa la infinit.
  • Culori secundare: combinatii intre doua culori primare, rezultand astfel 3 culori noi – verde, portocaliu si violet.
  • Culori tertiare: combinatiile dintre o culoare primara si una secundara, rezultatul acestui amestec fiind 6 culori noi – rosu-portocaliu, galben-portocaliu, galben-verde, albastru-verde, albastru-violet, rosu-violet.
  • Culori analoage: pozitionate una langa alta pe roata culorilor.
  • Culori complementare: culorile opuse pe roata culorilor – galben si indigo, oranj si albastru, rosu si verde.
  • Culori neutre: negru, alb si gri, nuantele de bej sau alb stins; pot fi combinate cu orice alta culoare – pe care o pun in valoare prin contrast, o armonizeaza sau, din contra, o scot din context.

roata-culorilor-1

Monocromie – folosirea de nuante, tonuri si intensitati ale aceleiasi culori sau a unei singure culori in combinatie cu nonculori.

Alb si negru – se pot asorta cu orice culoare, dar si una cu cealalta. Albul are tendinta de a scoate in evidenta culorile asortate, in timp ce negrul le ia din stridenta.

Bej (Nude) – culoare neutra, se asorteaza la orice alta culoare sau nonculoare.

Nuante – rezultatul unor combinatii intre minim doua culori vecine din spectrul cromatic.

Tonuri – se obtin prin adaugarea de alb (tenta), lucru care da mai multa lumina unei culori anume (rezultatul fiind numit si pastel) sau prin adaugarea de negru (umbrire), dezvaluindu-se astfel o tonalitate mai profunda, mai misterioasa a unei culori.

Reguli
1. Culorile primare si secundare – alaturate pe roata culorilor – se considera similare una cu cealalata; aceste culori se pot asorta si au adesea efect de atenuare reciproca.
2. Culorile primare si secundare care se afla in parti opuse ale rotii culorilor se considera culori complementare – se evidentieaza si par mai puternice una langa cealalta.
3. Daca ai o piesa vestimentara care contine mai multe culori, regula este sa asortezi numai una dintre culorile acesteia, de obicei cea care este majoritara.
4. Pentru culorile “calde” de recomanda accesoriile aurii, iar pentru cele “reci” accesoriile argintii.

Sunt recomandate combinatiile cromatice intre:

1. Culorile aflate in imediata apropiere – adiacente;
2. Culorile ce formeaza unghiuri drepte;
3. Culorile aflate in parti opuse pe roata culorilor (culori complementare);
4. Culorile ce formeaza un “T” pe roata;
5. Culorile ce formeaza un “X” pe roata.