Backstage@Cirque Du Soleil, Belgrad 2010

Cirque de Soleil este cel mai prestigios circ din lume, o arena in care spectacolele de acrobatie si pantomima au fost aduse la nivel de arta.
Experienta traita de spectator este totala – prin poveste, artisti, muzica, lumina, costume…

O zi petrecuta cu acrobatii de la Cirque de Soleil poate fi o experienta fabuloasa, prin prisma emotiilor pe care le traiesti alaturi de ei dar si prin sentimentele de admiratie profunda pe care ti le transmit ca oameni in primul rand si apoi ca artisti. Am inteles ce inseamna profesionalism, constiinta, traire, gratie, spectacol si organizare fara cusur…
Spectacolul Saltinbanco, cel pe care l-am urmarit atat din scaunul de spectator dar si la repetitii, este unul dintre cele mai longevive spectacole dintre cele 23 ale companiei.
Artistii circului sunt adunati din toate colturile lumii, doar ca atunci cand vine vorba de spectacol, sunt un singur trup, o singura fiinta. Toti depind de unul si unul… de toti ceilalti, motiv pentru care se munceste mult in echipa.

Un charter al companiei se umple cu trupa unui singur spectacol. Calatoresc foarte mult, in fiecare saptamana au evenimente in diferite orase, tari, pe alte continente. Calatoresc in cele mai bune conditii si stau in cele mai bune hoteluri, beneficiaza de atentie si de o organizare impecabila, pentru ca spectacolele sunt epuizante, iar repetitiile sunt si ele tinute in regim de spectacol – unde fiecare artist isi repeta numarul, echipat in costumul tematic. Styling-ul este gandit pana la cel mai mic detaliu, de la costum pana la machiaj, de catre o echipa de artisti din Montreal ce lucreaza exclusiv pentru Cirque du Soleil. Fiecare are trusa lui, pensulele, costumele, palariile si pantofii lui, pentru ca fiecare dintre artisti este un personaj.
Au rafturi, sertare si umerase personalizate si stiu exact de unde sa isi ia tot ce au nevoie.
Minim 20 de camioane cu props calatoresc prin lume pentru fiecare show, deci logistica este impecabila. Circul este o experienta de viata dar si o scena extraordinara, locul unde iti poti manifesta absolut toate calitatile artistice atata timp cat acestea sunt aduse aproape de perfectiune. Orice rupere de ritm din partea oricui, poate duce la accidente sau la intarzieri pe care nici artistii, nici circul nu sunt dispusi sa le riste. Sunt pregatiti pentru orice situatie, iar medicii sunt intotdeauna in backstage gata sa intervina in caz ca se intampla ceva… si se mai intampla, dar publicul nu plateste sa vada aceste lucruri, asa ca totul tine de talent si organizare iar “reparatiile” se fac in backstage. Tot in backstage se nasc prietenii, casatorii, copii…pentru ca, desi avantajele sunt cele ale unei vieti in care ai posibilitatea sa calatoresti, sa vezi, sa cunosti, dezavantajele ar fi ca nu prea poti avea o viata linistita, la casa ta, ci o viata care – pentru a ajunge in lumina magica a reflectoarelor – inevitabil trece prin …backstage.

Material realizat de Maria Andrei
www.cirquedusoleil.com